Isı Geri Kazanım Cihazı Genel Özellikleri
Isı geri kazanım cihazları galvaniz alaşımlı statik boyalı saclar kullanılarak CNC makineler de üretilmektedir. Cihazların tüm iç yüzeyleri ısıl ve akustik olarak izole edilmiştir. Cihazlar kolay montaj yapılacak şekilde askı parçalarıyla donatılmıştır. Cihazlarda polimer bazlı çift geçişli ısı geri kazanım eşanjörleri kullanılmaktadır. Plakalı eşanjörlerde 4 mm hatve kullanılarak daha fazla yüzey elde edilmesini sağlamaktadır. Aspiratör ve vantilatör fanları standart olarak 3 hızlı radyal kanatlı olarak kullanılmaktadır. Yeterli debi ve basıncı sağlayacak kadar kuvvette asenkron elektrik motorları kullanılmaktadır. Cihazlarda dijital elektronik kumanda sistemi kullanılmaktadır. Kablolu uzaktan kumanda cihazı üzerinden üfleme ve emiş debisi ayrı ayrı ayarlanabilmektedir. Elektrikli ısıtıcı bulunan modellerde ısıtıcı 3 kademe olarak kullanılabilmektedir. Co2 sensörü ve kanal içi sıcaklı sensörü ve BMS için giriş ve çıkışların bulunması farklı ihtiyaçların giderilmesine imkan tanımaktadır.
Isı Geri Kazanım Cihazı Ne İşe Yarar
Isı geri kazanım cihazları insanların yaşadığı mahallerde daha temiz ve yaşanılabilir bir ortam oluşturmasına imkan tanır.
Isı geri kazanımlı havalandırma cihazları ortamdan atılması gereken egzost havasının dış ortama atılmasının yanında iç ortamın ihtiyacı olan taze havanın aynı cihaz üzerinden yapılmasını sağlar. Isı geri kazanım cihazları havalandırma işlevi yaparken enerji tasarrufu da sağlamaktadır. Taze hava ve egzost sirkülasyonu yaparken ısı yüklü atık havanın enerjisinin ham durumdaki taze havaya geçirilmesini sağlar. Isı geri kazanım cihazları elektrikli ısıtıcı, sulu batarya ve dx batarya ile entegre olarak çalışabilmektedir. Isı geri kazanım ünitelerinde standart olarak 3 hızlı radyal fanlar kullanılmaktadır. Günümüzde gittikçe ısınan iklim ve enerji girdilerinin artması enerjinin daha efektif kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir.
Isı Geri Kazanım Cihazı Nerelerde Kullanılır
Isı geri kazanım üniteleri havalandırma ihtiyacı olan ofis derslik sinema tiyatro gibi yoğun kullanılan ortamlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Isıtma ve soğutma yapılan tüm ortamlarda ısı enerjisinin egzost hattı yardımı ile dışa atılmasının önüne geçirilerek enerji tasarrufu yapılmaktadır. Yeni tasarlanan inşaat projelerinde ısı geri kazanım sistemleri olmazsa olmazlar içine girmiştir. Yazın çok sıcak geçen coğrafi bölgelerde soğutma vazgeçilmez bir iklim şartıdır. Soğutulan mekanda zararlı gaz ve kötü hava olması ortamdan egzost yapılma ihtiyacı oluşmaktadır. Egzost yapılırken ısı enerjisi de dışarı atılmış olur. Isı geri kazanım cihazlarının kullanımı daha az enerji kullanmamızı sağlar.
Isı Geri Kazanım Cihazlarının Diğer Sistemlere Göre Avantajları
Sinema ofis gibi yerlerde kış mevsimlerinde bazen aşırı bir soğuma hissi yaşanmaktadır. Bunun nedeni iç ortamdan dışarıya hava sirkülasyonu yapılmasından kaynaklanmaktadır. İç ortamdan hızlı bir şekilde hava çıkış yapıldığı zaman kapı pencere gibi yerlerden atılan havanın yerine dış ortamdan soğuk havanın girmesi ile ani soğuma meydana gelmektedir. Çok soğuk dış ortam havasının işlenmeden içeriye sokulması hem konfor şartlarını bozmakta hem de enerji kaybı anlamına gelmektedir. Standart aspiratör cihazlarının tamamı bu etkiyi oluşturmaktadır. Sadece aspirasyon yapılması olumsuzluğu devam ettirir. İki ayrı aspiratör cihazıyla emiş ve üfleme sistemin yapılması da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Isı geri kazanım cihazları aspiratör ve vantilatör fanlarının ikisini birden barındırmaktadır. Cihazın içinde bulunan çapraz geçişli eşanjör sayesinde ısı ve enerji kazanımı yapılmaktadır.